Normen voor gewasbeschermings- middelen in water worden overschreden
Het water in Nederland is schoon en gezond. De waterkwaliteit is van het hoogste niveau wereldwijd. Echter, om dit zo te houden, is zorgvuldig omgaan met gewasbeschermingsmiddelen (volgens het etiket) van groot belang. Daling milieubelasting In de periode 1998-2010 is de milieubelasting door gewasbeschermingsmiddelen met 85% gedaald. Ondanks de sterke daling komt het nog steeds voor dat gewasbeschermingsmiddelen in water belanden en er normen worden overschreden. Gewasbeschermingsmiddelen horen niet thuis in water Goede waterkwaliteit is van groot belang voor een goed werkend eco-systeem. Dit is essentiëel voor boeren, industrie en de maatschappij. Daarom hebben gewasbeschermingsmiddelenproducenten, de overheid, waterschappen en telers afgesproken dat in 2023 nagenoeg geen overschrijdingen meer mogen plaatsvinden van de drinkwaternorm en milieukwaliteitsnormen. Gezamenlijk streven: nagenoeg geen overschrijdingen in 2023 Nagenoeg geen overschrijdingen in 2023 is een flinke uitdaging. Hiervoor is het essentiëel dat telers de gewasbescherminsmiddelen zorgvuldig en volgens het etiket toepassen. Om telers daarbij te helpen zijn er vanuit de gewasbeschermingsmiddelenindustrie vele campagnes en projecten opgezet. Voorbeelden hiervan zijn Toolbox Water, TOPPS en de Erfemissiescan. Ook wordt er veel geïnvesteerd in technologische innovaties zoals spuitapparatuur en precisielandbouw. Hierdoor is de teler steeds beter in staat om emissies van gewasbeschermingsmiddelen naar water te voorkomen.
Is het mogelijk om in de toekomst helemaal geen sporen van gewasbescherming in water te vinden? Ondanks alle inspanningen zal het lastig zijn om elk spoor van gewasbeschermingmiddelen uit water te weren. In Nederland hebben we ongeveer 330.000 km aan sloten. Dat is meer dan 8x (!) de omtrek van de aarde. Veel sloten in Nederland liggen rond land- en tuinbouw bedrijven. Het is niet altijd te voorkomen dat restanten van gewasbeschermingsmiddelen verwaaien of afspoelen. Echter, telers, waterschappen, de overheid en de gewasbeschemingsmiddelenproducenten blijven hard werken om milieubelasting zo veel mogelijk te reduceren.
Copendium voor de leefomgeving. Gewasbeschermingsmiddelen in oppervlaktewater, 2015. Gezonde Groei, Duurzame Oogst, Tweede nota duurzame gewasbescherming, 2013-2023.
Biologische land- en tuinbouwproducten zijn onbespoten
De honingbij sterft uit
Gewasbeschermings- middelen en biodiversiteit gaan niet samen
Gewasbescherming draagt bij aan voorkoming van voedselverlies
Milieubelasting door middelen is goed uit te drukken in kg/ha
Natuurlijk is veiliger dan chemisch
"Het is onbegrijpelijk dat er nog elk jaar nieuwe gewasbeschermings- middelen worden toegelaten"
In de natuur komen stoffen voor die ons voedsel kunnen verontreinigen
Bij toepassing volgens het etiket is het gebruik van gewasbeschermings- middelen veilig
Gewasbeschermings-middelen zijn de best onderzochte stoffen ter wereld
Groenten en fruit van buiten Europa brengen risico's met zich mee voor de consument
"Giftige gewasbeschermings- middelen zijn risicovol"