De honingbij sterft uit
Met enige regelmaat verschijnen er berichten waarin sterfte onder honingbijen leidt tot de vraag 'Wat als de honingbij uitsterft?'. Gelukkig is er goed nieuws! Hiervan is geen sprake. Het aantal bijenvolken wereldwijd is de afgelopen 50 jaar met meer dan 65% gestegen. In Europa steeg het aantal bijenvolken sinds 2004 met 35%. Sterfte onder honingbijen leidt dus niet tot minder bijenvolken. Imkers zijn in staat om volken te vervangen.
Het aantal bijenvolken wordt vooral bepaald door economische factoren zoals kosten van het bijenhouden en de vraag naar volken voor bestuiving en honingproductie. Dat is één van de redenen waarom met name in Azie en Zuid-Amerika de bijenhouder sterk is gegroeid.
De Europese honingbij heeft last van diverse ziekten en plagen. Mede hierdoor was er een aantal jaar geleden sprake van een hoge wintersterfte onder honingbijen. De afgelopen jaren ligt de wintersterfte weer rond de gebruikelijke 10%. De gezondheid van honingbijvolken is verbeterd. Dit komt mede door een effectievere bestrijding van de Varroamijt. De Varroamijt wordt gezien als de belangrijkste bedreiging voor de gezondheid van honingbijvolken. De wilde bij heeft nog wel last van bedreigingen. Soorten zijn verdwenen of afgenomen. Dit wordt toegeschreven aan een combinatie van factoren, waaronder de afname van het voedsel aanbod. Naturalis Biodiversity Center, WUR. Report Honeybee Surveillance Program the Netherlands 2016-2017. Report from the Commission to the European Parliament and Council. Presentation Risk Management for Bee Health.
Biologische land- en tuinbouwproducten zijn onbespoten
Normen voor gewasbeschermings- middelen in water worden overschreden
Gewasbeschermings- middelen en biodiversiteit gaan niet samen
Gewasbescherming draagt bij aan voorkoming van voedselverlies
Milieubelasting door middelen is goed uit te drukken in kg/ha
Natuurlijk is veiliger dan chemisch
"Het is onbegrijpelijk dat er nog elk jaar nieuwe gewasbeschermings- middelen worden toegelaten"
In de natuur komen stoffen voor die ons voedsel kunnen verontreinigen
Bij toepassing volgens het etiket is het gebruik van gewasbeschermings- middelen veilig
Gewasbeschermings-middelen zijn de best onderzochte stoffen ter wereld
Groenten en fruit van buiten Europa brengen risico's met zich mee voor de consument
"Giftige gewasbeschermings- middelen zijn risicovol"